Wielki Post w Dworku 2020

Daniia Wielkopostne

W Środę Popielcową rozpoczął się Wielki Post. To wydarzenie religijne wnosi
do polskiej kuchni nowe dania podkreślające charakter tego okresu liturgicznego. Gospodynie w Środę Popielcową szorowały garnki aby zmyć z nich tłuszcz zwierzęcy ponieważ w tym okresie przyrządzano potrawy na oleju lnianym. Żywiono się głównie żurem postnym, kartoflami, gotowaną i surową kwaszoną kapustą, gotowaną brukwią, śliwkami suszonymi rozgotowanymi na gęstą zupę, śledziami, chlebem i innymi skromnymi potrawami. Tradycyjną staropolską potrawą dla zamożniejszych była natomiast polewka piwna. Czasem określano ją też mianem gramatki, biermuszki czy faramuszki. Przygotowywano ją z lekkiego jasnego piwa,
w którym gotowano, a następnie przecierano doń miękisz żytniego chleba. Typowym chłopskim jadłem była zaś pamuła, czyli gęsta zupa z kwaszonej kapusty rozgotowanej z brukwią oraz suszonymi śliwkami. Jedynie na magnackich
i szlacheckich dworach i niektórych bogatych plebaniach i klasztorach post nie bywał zbyt dokuczliwy, bo spożywano tam wiele dań rybnych, przyrządzanych na różne sposoby.

Nawiązując bardziej do tradycj dworskiej przygotowaliśmy dla Państwa wielkopostne menu.

 

Postna polewka 
12 zł

Filet dorsza zapiekany pod chrupiącą bułeczką z cytrusami, tymiankiem, groszkiem cukrowym i ziemniakami z koperkiem
29 zł


Naleśniki z serkiem waniliowym i sosem czekoladowym 
8 zł

 

NAPISZ DO NAS!

lub przejdź na zakładkę kontakt.

>Klauzula Informacyjna<
Kontakt
Facebook
Instagram
Google +
Youtube
Kontakt

Regulamin plików cookies